花見 ~ Hanami Hasselt verslag

Een klein beetje Japan in hartje Hasselt

DSC02202Wat is (o)hanami?

Hanami betekent letterlijk ‘bloemen kijken’ en is al meer dan duizend jaar een heuse traditie in Japan. Bloemen (hana) slaan hier vooral op de Japanse kerselaar of Sakura, maar kan ook soms slaan op de perzik (ume). Sakura bloeien over heel Japan tussen maart en april en verschilt van regio tot regio. Zo viert men Hanami op 25 maart in Nagasaki, pas op 21 april in Aomori en al op 21 januari op het eiland Okinawa. Hoe komt de Japanner nu te weten wanneer ze moeten beginnen met de feestelijke voorbereidingen? Wel, er is zoiets als de sakura-zensen (桜前線, Sakura-voorspelling), dat elk jaar op de voet wordt gevolgd door zij die Hanami plannen. Want helaas blijven die mooie bloesems slechts enkele weken aan de bomen hangen. Japanners gaan dan naar buiten met de hele familie, gepakt met zelfgemaakte bentō (lunchbox) en gekleed in prachtig gekleurde yukata’s (katoenen kimono), en picknicken of feesten onder de sakura. En dat is exact wat enkele duizenden Vlamingen en Nederlanders zondag 4 april in Hasselt gedaan hebben.DSC02134

Japanse oase in Hasselt

Om 14 uur sta ik in de rij te wachten. Ik had een licht Comic con gevoel, zo veel volk en zo vroeg! Maar onmiddellijk na het toegangspoortje kwam ik in een poel van rust en kalmte, ondanks al het volk. Er ging wel een lichte teleurstelling door me heen, want het enige kleur dat ik zag, was het groen van nog niet opengebloeide bloesems. Maar amper vijf meter verder kwamen we plots in een zee van roze en wit. Hier en daar stonden kraampjes met toffe Japanse dingetjes of lekkere sushi en Japanse wafels. Na een heerlijke lunch was het tijd voor het eerste punt op de agenda: het traditioneel openen van het sake-vat door de burgemeester van Hasselt, Hilde Claes. Daarna was er een Taiko-optreden, dat is altijd wel spectaculair! Daarna DSC02168hebben we nog wat rondgekuierd en kwamen we allerlei vreemde wezens tegen, zoals deze drie faunen (links). Ook was er een groepje Franstaligen, gekleed in prachtige roze yukata’s (foto hierboven). Het was leuk om even ondergedompeld te worden in de Japanse cultuur. Maar toen zei iemand iets dat me toch aan het denken heeft gezet: “De Japanse cultuur moet door ons, westerlingen, beleefd worden en door Japanners uitgevoerd. Niet andersom”. Ik vond dat hij wel een punt had, maar ik was zo euforisch op dat moment om eindelijk een hanami bij te wonen dat ik er toen niet over nagedacht heb. Hij is wel al naar Japan gegaan en heeft daar hanami ‘in het echt’ beleefd, natuurlijk voelt dat helemaal anders aan. Maar ik denk dat de Hanami die we afgelopen zondag in Hasselt hebben beleefd toch wel een mooi plaatsvervangend-feest was. Het was prachtig weer, er was lekker eten, ambiance én er was veel volk. Dat staat voor mij gelijk aan veel geïnteresseerden in de Japanse cutuur, wat voor ons toch niet altijd evident is, en dat is wat telde voor mij. Ik ben een gelukkige Japan-o-fiel!

Hieronder plaats ik nog even een filmpje van het Taiko-optreden om jullie nog meer onder te dompelen in de Hanami-sfeer:


Foto’s van deze dag zijn te vinden op mijn facebookpagina en mijn flickr pagina

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s