祝祭 ~ Matsuri Hoboken verslag

Banner-site-1030x240

Japans – Belgisch festival op zijn best

Inari vzw is een non-profit organisatie uit Gent die zich inari vzwbezighoudt met het organiseren van activiteiten rond de Japanse cultuur. Hun doel is om de Japanse cultuur te verspreiden en communicatie te verbeteren tussen de verschillende Japanse sport-, cultuur- en onderwijsinstellingen in en rond Gent. Na hun kunstproject met de Japanse stad Kanazawa stonden zij zondag 10 mei opnieuw klaar met een heus project. Samen met de stad Hoboken organiseerden zij een echte Japanse matsuri (= festival) in de Antwerpse stad. Een feest voor groot en klein, jong en oud. En je hoeft geen interesse te hebben in Japan om te genieten van deze prachtige dag!

Opbouw

Zondagochtend, 8 uur. Twaalf moedige vrijwilligers maken zich klaar om de matsuri op te stellen. De zon staat al waterig aan de hemel, het is nog heerlijk fris en iedereen heeft
nood een tas koffie. Met slechts enkele uren slaap beginnen ze aan hun voorbereidingen. Tenten moeten opgezet worden,
versierd worden, lampionnen moeten opgehangen worden en het podium opgesteld. De elektriciteit valt een aantal keren uit, er waren geen make-up penselen en de yakitori (= kip) geraakte maar niet uitgebakken, maar al bij al gaat alles erg vlot. Het is een zware voormiddag maar als tegen twaalf uur ’s middags de eerste festivalgangers toekomen, vergeten ze hoe moe ze wel niet zijn en genieten ze van een heerlijke namiddag.

DSCN0729DSCN0736

DSCN0756DSCN0754

DSCN0730 DSCN0758 DSCN0743

Matsuri

Er waren 200, maximum 300 man verwacht. Maar dankzij het heerlijke weer, de massa aan reclame en het aantrekkelijke uiterlijk van het festival zijn er uiteindelijk meer dan 500 mensen langs gekomen. Sommige nemen de matsuri naar een geheel nieuw level en kwamen langs in hun yukata of kimono. Er zijn spelletjes voor kinderen; Kingyo-sukui of goudvissen vangen (金魚すくい), O-mikuji of waarzeggerij (御御籤), ringen en ballen gooien, grimme en een tombola op het einde. In de achtergrond zijn de taiko drums te horen, sumoworstelaars zorgen voor het entertainment en verschillende Japanse restaurants voor het eten, en natuurlijk zijn ook Nello en Patrasche van de partij. Dit Antwerpse verhaal over een jongen met zijn hond is vreemd genoeg veel bekender in Japan en werd verwerkt in het Suske & Wiske -album ‘Het Dreigende Dinges’, later zelfs vertaald naar het Japans.
De zon klimt hoger en hoger, de taiko klinken luider en luider en de kinderen worden uitgelatener. Na zes uur lang van werken en plezier, stromen de mensen langzamerhand terug naar huis en kan de opkuis beginnen. Iedereen is moe maar enorm voldaan. Het was een superdag met supermensen! 

DSCN0770 DSCN0788 DSCN0794

DSCN0789 DSCN0798

DSCN0783 DSCN0803

DSCN0797

DSCN0804

Sfeerbeelden (c) VDD Helena

Plaats een reactie